torsdag 12. desember 2013

Frida Kahlo

Frida Kahlo (født 6. juli 1907, død 13. juli 1954) var en meksikansk maler.



Frida Kahlo står for meg som en av de mest originale og mest fasinerende begavelser innen malekunsten. Hennes mexikansk-tyske bakgrunn gjør at hun åpner Mexicos eiendommelige kultur for oss europeere. Vi vil gjerne kalle henne surrealist, men en slik merkelapp ville hun ikke ha. Dette var en kunstner som i sannhet malte sitt liv. Kunst og liv var ett. Det er fantastisk å se at hun etterhvert også ruver over sin mann Diego Rivera. Her er det bare å la seg skremme, glede, overgi seg til nytelse, og til vemod.

Hun ble født Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón i huset til foreldrene sine i Coyoacán, som på den tida var en liten by i utkanten av Mexico by. Faren hennes var maler og fotograf av tysk-jødiskopphav. Familien hans kom opprinnelig fra Oradea i Romania.

I 1925, da Kahlo var 18 år, var hun innblandet i en alvorlig trafikkulykke hvor hun nesten døde. Etter dette begynte Kahlo å male. Hun malte ofte egne personlige erfaringer, og bildene hennes var skarpe skildringer av smerte og det harde livet kvinner levde. Hele 55 av de 143 bildene hennes var selvportretter. Hun var også påvirket av meksikansk indianerkultur, som hun avbildet i lyse farger, med en blanding av realisme og symbolikk.

Kunstverkene hun malte tiltrakk seg oppmerksomheten til artisten Diego Rivera, som hun seinere giftet seg med, skilte seg fra, for så å gifte seg med på ny. Han overskygget Frida Kahlo gjennom hele hennes liv, men på 1980-tallet ble hun en internasjonal kultfigur, og er idag antageligvis mer kjent enn hva han er på et internasjonalt plan. Hun var en aktiv kommunist, og det blir påstått at hun hadde et forhold til Lev Trotskij, som ble henrettet utenfor hjemmet sitt i Mexico av en stalinistiskagent i 1940. Etter Trotskijs død fordømte Kahlo han og ble stalinist, og kalte Maos Kina for "det nye håpet for sosialismen". Hjemmet hennes ble utsmykket med en masse sosialistisk kunst, deriblant portretter av Marx, Engels, Stalin, og Mao.

Selv om arbeidet til Kahlo noen ganger har blitt klassifisert som surrealistiske, og hun noen ganger stilte dem ut sammen med andre europeiske surrealister, motsatte hun seg merkelappen. Hennes interesse for kvinnemotiver og den figurative oppriktigheten hun uttrykte dem med, gjorde at hun fikk kultstatus i mange feministiske kretser i siste halvdel av 1900-tallet.
Kahlo døde den 13. juli 1954 av blodpropp i lungene.









Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar