torsdag 31. oktober 2013

Senrennesansen – Manierismen – mer følelse og ekstase!


Overgangen mellom renessanse og barokk ga mange merkelige uttrykksformer.
Mange malere uttrykte voldsomme følelser på en veldig maniert eller teatralsk måte. Senrenessansen fikk derfor også betegnelsen manierisme. Mange malere yndet å fremstille personer med lange halser og lemmer, slik som Parmigianino. Dette slo an hos publikum.
En person skiller seg ut når det gjelder genial uttrykskraft, og det er den gresk-spanske El Greco

Pontormo
Jacopo Carrucci, bedre kjent som Jacopo da Pontormo eller Pontormo (født 24. mai 1494, død 2. januar 1557 i Firenze), var en av de tidligere og mest innflytelsesrike blant de italienske manieristene.



Gravleggelse


Parmigianino

Parmigianino, egentlig Girolamo Francesco Maria Mazzola(født 11. januar 1503 i Parma; død 24. august 1540 iCasalmaggiore, Lombardia), var en italiensk manieristisk malerog gravør, oppkalt etter sitt fødselssted Parma.

Et typisk eksempel på Parmigianinos stil er maleriet «Madonnaen med den lange halsen» med en abnorm anatomi.


Madonna med den lange halsen




El Greco

El Greco, spansk og greker.(Født 1541, død 7. april 1614 i Toledo) var en spansk maler av gresk avstamming. El Greco regnes som en av de betydeligste kunstnerne i overgangen mellom europeisk renessanse og barokk, og hans særpregede malestil har påvirket kunstnere helt frem til 1900-tallets ekspresjonisme og kunstnere som Picasso og Jackson Pollock.

Det virker sannsynlig at El Greco først fikk undervisning i ikon-maling på Kreta hvor han var født. Da han var i 20-årene dro han til Venezia hvor han studerte vestlig-inspirert kunst under Titian og Tintoretto. Av de venezianske malerne var det Tintoretto som påvirket han mest.

Etter noen år der flyttet han til Roma. Her ble han påvirket avmanierismen, og av malerier av Michelangelo. I 1577 flyttet han til Toledo, som på den tiden var den religiøse hovedstaden i Spania. Kristendom hadde en stor påvirkning på livet hans, og også over hans kunst.

El Greco hadde stor suksess som maler av altertavler og portretter. Mange av hans portretter var av religiøse ledere.



Kristus på korset




Avkledning av Jesus

Korsbæreren












Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar