fredag 1. november 2013

Barokken - DEl 1. Caravaggio

Barokken ( = ujevn, ruglet perle eller falsk edelsten på portugisisk) var tiden for de store arkitektoniske bragder, og fremragende arkitekter som Bernini, fikk fritt spillerom i den største av alle utfordringer, Peterskirken i Roma.
Berninis mest storslagne arkitektoniske verk er allikevel den ellipseformede Petersplassen, fullført i 1667, med dens firedoble kolonnader. PaveAlexander VII gav Bernini i oppdrag å tegne plassen som en storslagen forgård til kirken.
Det som slår en ved barokkens uttrykksmåte, er et brudd med flaten til fordel for en plastisk, 3-dimensjonal kunst. Et uttrykk som i større grad gir plass til lys og skyggevirkninger. Felles med renessansens formuttrykk i arkitekturen, er likevel en streng lovmessighet, der symmetrien er et ufravikelig krav. Så mye om arkitektur!

Petersplassen med kolonnaden.
Caravaggio

Michelangelo Merisi da Caravaggio (født 29. september 1571 i Milano, død 18. juli 1610 i Monte Argentario) var en italiensk barokkmaler som var aktiv i RomaNapoliMalta og Sicilia mellom 1593 og 1610. Vanligvis er han vurdert som barokkens første store maler, og blir regnet som en mester av chiaroscuroteknikken.
Caravaggio gikk i lære hos Simone Peterzano, som var selv opplært av Tizian. Caravaggio kombinerte i sine malerier en realistisk observasjon av mennesket, hvor han inkluderte både fysisk og emosjonell utstråling. Han dramatiserte også bruken av lys, og brukte i majoriteten av sine verk chiaroscurostilen. Dette passet Caravaggio godt, ettersom den tidligere malerstilen manierismen ble mindre og mindre vanlig i kunstmiljøet. Fra 1600-tallet og utover fikk han ulike oppdrag av den katolske kirken til å lage malerier med religiøse motiver.

Caravaggio laget derfor svært mange malerier med slike motiver, og kjente verk omfatter Matteus' martyrium og Peters korsfestelse.
Mange av Caravaggios malerier ble sett på som kontroversielle og provoserende, blant annet fordi han naturaliserte de mange religiøse hendelsene i kristendommen. Caravaggio kom derfor ofte i konflikt med ulike kunstkritikere, som resulterte i at han enkelte ganger måtte sone i fengsel. Caravaggios ble betraktet som en gåtefull og fascinerende kunstner, men samtidig også opprørsk og farlig. Det endte til slutt opp med at paven utstedte arrestordre på Caravaggio. I 1606 ble han anklaget for å ha drept en ung mann i en duell, og han rømte derfor fra Roma med en pris på hodet hans. Dette var en av mange anklagelser som ble rettet mot Caravaggio, som i denne perioden hadde like mange fiender som tilhengere. Caravaggio døde under uklare omstendigheter i 1610.

Caravaggios betydning innenfor billedkunst var enorm, og både før og etter Caravaggios død oppsto det flere skoler og bevegelser som siktet på å imitere stilen hans.

Caravaggios kunstneriske verker vakte forakt og avsky hos mange, tross den høye tekniske kvaliteten, og det var ikke før på 1900-tallet at han fikk sin plass blant mesterne. Ikke desto mindre har mange av de store kunstnere fra hans egen tid eller de følgende århundrene vært sterkt inspirert av.
Av kirken ble det ikke betraktet som særlig positivt at bibelske personer og helgener ble avbildet med hjelp av modeller fra slumkvarterene. 
Caravaggio influerte kunsmiljøet i såpass stor grad at flere skoler oppsto som siktet på å etterligne stilen hans. Mange av skolene ble grunnlagt under Caravaggios levetid, men flere kunstere som var langt eldre enn Caravaggio selv.
På slutten av 1500-tallet og begynnelsen av 1600-tallet ble flere store kirker og palasser oppført i Roma, og det var et stort behov for malerier til utsmykking av disse byggene. Den romersk-katolske kirken var opptatt med motreformasjonen og behøvde en autentisk religiøs kunst for å møte trusselen fra protestantismen. Caravaggios malerier var vel egnet for dette formålet, med sin radikale naturalisme som kombinerte nær fysisk observasjon med en dramatisk, nærmest teatralsk fremstilling av motivenes lys- og skyggepartier. I Caravaggios hender ble denne nye stilen et virkemiddel for fremstilling av autentisitet og åndelighet.

 
Selvportrett

Paulus' omvendelse

Judas-kyss

Peters korsfestelse

Judit dreper Holofernes. (Bygger på en historie fra de Deuterokanoniske bøker i Det gamle testamente)

Narsiccus. (Han som ble forelsket i sitt eget speilbilde.)

Abraham avbrytes da han skal ofre Isak.

Kvinner som maler!

Artemisia Lomi (født 8. juli 1593 i Roma, død 1653 i Napoli), bedre kjent som Artemisia Gentileschi, var en italiensk malerinne ibarokken. Hun var datter av Orazio Gentileschi.
Judith dreper Holofernes» (omkring 1620)

Artemisia Gentileschi gikk først i lære hos sin far Orazio Gentileschi. Der studerte hun Caravaggio. Senere gikk hun i lære hos Agostino Tassi. I 1614 flyttet hun til Firenze. Der hadde hun et nært samarbeid med byens kunstakademi. Omkring 1620 flyttet hun tilbake til Roma, men i 1628 slo hun seg til slutt ned i Napoli. Mot slutten av 1630-tallet var hun i en kort tid virksom ved det engelske hoffet.

Selvportrett 1630


Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar