torsdag 31. oktober 2013

Dürer – Tizian, Tintoretto og Botticelli

Skjønnhetens periode!

Fire kunstnere til må nevnes i forbindelse med rennesansen. Den første av disse står som representant for tysk renessansekunst, de to neste tilhører den italienske høyrenessansen, mens Botticelli tilhører ungrenessansen i Italia.

Albrecht Dürer (født 21. mai 1471 i Nürnberg, død 6. april 1528samme sted) var en tysk maler, tegner, grafiker, gullsmed og kunstteoretiker. Han regnes som den fremste billedkunstneren i det tyske rike under reformasjonen, og som en av de fremste kunstnere i den vestlige kunsthistorien. Det er hovedsakelig som grafiker at han har oppnådd denne anerkjennelsen.

Ville vekster
Allerheiligenbild


Apokalypsen
Ung hare


Tizian, eller Tiziano Vecellio, som var hans fulle navn (født omkring 1485 i Pieve di Cadore i landområdet Cadore nær Belluno i Veneto i republikken Venezia i Italia, død 27. august 1576 i Venezia), var en italiensk høyrenessansemaler og leder av det 16. århundres venetianske skole. Han virket i Venezia og var kjent tidlig i sin levetid som en dyktig maler. Hans omdømme har i følgende århundrer ikke avtatt. I 1590 uttalte teoretikeren Giovanni Lomazzo at han var «solen midt iblant små stjerner, ikke bare blant italienerne, men også blant alle verdens malere». Under sin levetid ble han ofte kalt Da Cadore, oppkalt etter sitt fødested.
Jomfru Marias himmelfart
Bebudelsen


Tintoretto: Jacopo Comin, også Jacopo Robusti, men bedre kjent som Tintoretto (født i 29. september 1518 i Venezia, død 31. mai 1594 i Venezia), var en italiensk maler, virksom i Venezia. Kallenavnet Tintoretto («den lille maleren») fikk han, ettersom han var sønnen til entintore («maler»).

Adam og Eva

Korsfestelsen


Sandro Botticelli, egentlig Alessandro di Mariano Filipepi (født1. mars 1445 i Firenze, død 17. mai 1510 i Firenze), var enitaliensk maler under ungrenessansen.

Botticelli gikk i lære hos Filippo Lippi og ble fremfor alt påvirket av Antonio del Pollaiuolo og Andrea del Verrocchio. Senere kom han til å påvirkes av Ghirlandaio og Perugino. Botticelli fikk også avgjørende impulser fra humanistkretsen omkring denflorentinske statsmannen Lorenzo de' Medici.

Botticellis mest berømte malerier med scener fra mytologiensverden er «Venus' fødsel», «Våren», «Pallas beseirer en kentaur» og «Venus og Mars».

Tankevekkende, men fylt med ro, har de farget oppfatningen om antikken helt siden de ble malt. Sammen med madonnaene og store, omfattende arbeider som f.eks. «Kongenes tilbedelse», utgjør de Botticellis mest karakteristiske kunstverk.

Simonetta Vespucci

Våren

Venus' fødsel


























Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar